Wykonanie

Składniki:Ciasto1/2 kg
mąki1/2 szkl
cukru 1 łyżka
oleju3
żółtka i 1
jajo1 szkl
mleka10 dkg tłuszczu5 dkg
drożdżyszczypta
solicukier wanilinowyrodzynkiskórka pomarańczowafigiKruszonka2 łyżki
masła3 łyżki
cukru5 łyżek
mąki
Wykonanie:Z letniego
mleka, łyżki
cukru,
drożdży i 2 łyżek
mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Tłuszcz rozpuścić i dodać
olej.
Żółtka ,
jajo utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym.Do miski wsypać
mąkę, szczyptę
soli, utarte
żółtka,
bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe przekładamy do formy, w moim przypadku w dużej keksówce (30 cm długość, 15 cm szerokość,10 cm wysokość).Wierzch posmarować
białkiem i na to posypać kruszonką. Znowu odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni.Uwaga ! Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba. Najpierw zrobiłam rozczyn i zostawiłam do wyrośnięcia, a
potem wsypałam resztę składników. Bardzo ułatwia to życie :-).
