ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę pomarańczową :)Dzięki skórce b abka wyszła bardzo aromatyczna!
Składniki:
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
3 żółtka
1/2 szklanki oleju
1/4 litra mleka
3 łyżki cukru
rodzynki
pomarańczowa skórka kandyzowana
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Z drożd ży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka i 1 łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Gdy rozczyn podrośnie, przesie wamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto pod woiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam wcześniej).
4. Po upieczeniu dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/04/babka-drozdzowa.html