Wykonanie
Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną
skórkę pomarańczową :)Dzięki skórce b abka wyszła bardzo aromatyczna!

Składniki:50 dag
mąki5 dag świeżych
drożdży3
żółtka1/2 szklanki
oleju1/4 litra
mleka3 łyżki
cukrurodzynkipomarańczowa skórka kandyzowanaszczypta
soliSposób przygotowania:1. Z
drożd ży, 1 łyżki
cukru, odrobiny
mleka i 1 łyżki
mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.2. Gdy rozczyn podrośnie, przesie wamy
mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych
bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto pod woiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam wcześniej).4. Po upieczeniu dowolnie udekorować.Smacznego!!!