ßßß
Składniki:50 dag mąki5 dag świeżych drożdży3 żółtka1/2 szklanki oleju1/4 litra mleka3 łyżki cukrurodzynkipomarańczowa skórka kandyzowanaszczypta soliSposób przygotowania:1. Z drożd ży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka i 1 łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.2. Gdy rozczyn podrośnie, przesie wamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia.3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto pod woiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 st. C. ( Małe babeczki wyjęłam wcześniej).4. Po upieczeniu dowolnie udekorować.Smacznego!!!