Wykonanie
Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Jest to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na
przetwory, dziś zapraszam do przygotowania
dżemu z dyni.Składniki:4 kg dyni1,5 kg
jabłek szarej renety2 szt
galaretki pomarańczowej2 szt żel fix 2:12
cytryny1 łyżeczka
cynamonu1 kg
cukruDynię obieramy i drobno kroimy, dusimy w rondlu z odrobiną
wody, gdy już
dynia jest miękka dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w plastry
jabłka. Wszystko razem dusimy do całkowitego rozprażenia
owoców. Do
owoców dodajemy
sok z cytryn i otartą skórkę z 1
cytryny. Wsypujemy
cukier wmieszany z żel fiksem,
galaretkami i
cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, do momentu, aż
cukier całkowicie się rozpuści.
Dżem przelewamy do słoiczków, które szczelnie zakręcamy i pozostawiamy ustawione na zakrętkach do wystudzenia.
