ßßß
Składniki:Zaczyn :2 łyżki zakwasu żytniego150g wody120g mąki orkiszowej jasnejCiasto właściwe:cały zaczyn1/3 łyżeczki drożdży instant330 g wody2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu4 łyżki pestek dyni4 łyżki pestek słonecznika4 łyżki płatków owsianych2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste)350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowejPosypka:1 łyżka pestek dyni1 łyżka pestek słonecznika1 łyżka płatków owsianych1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)1/2 łyżki siemienia lnianegoWykonanie:Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i ziarna. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto.Formę keksówkę (24 cm) posmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Posypać po wierzchu posypką. Posypkę wklepać delikatnie w ciasto. Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut. Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu. Powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut. Gotowy chleb studzić na kratce.