ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy wieloziarnisty

Chleb orkiszowy wieloziarnisty

nazwa

Wykonanie

Jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam. Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków. Jest wilgotny, z chrupiącą skórką, ogromną ilością ziaren. Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu. Powinien się udać nawet początkującym piekarzom. Ciasto jest dość rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich początkowych obaw, nie ma w nim zakalca. Przepis pochodzi z bloga Patrycji .
Składniki:
Zaczyn :
2 łyżki zakwasu żytniego
150g wody
120g mąki orkiszowej jasnej
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
1/3 łyżeczki drożdży instant
330 g wody
2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste)
350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej
Posypka:
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka płatków owsianych
1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego)
1/2 łyżki siemienia lnianego
Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć miskę i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, sól, drożdże, syrop z agawy (lub miód) i ziarna. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto.
Formę keksówkę (24 cm) posmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Posypać po wierzchu posypką. Posypkę wklepać delikatnie w ciasto. Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut. Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu. Powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut. Gotowy chleb studzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/04/Chleb-orkiszowy-wieloziarnisty.html