ßßß
Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego150g wody120g mąki jasnej (orkiszowej lub pszennej chlebowej)Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 10-12godz. (można dłużej do ok. 14godz)Ciasto właściwe:cały zaczyn1/3 łyżeczki drożdży instant330 g wody2 łyżeczki soli morskiej (użyłam szarej, nieoczyszczonej)1 łyżka cukru trzcinowego4 łyżki maku4 łyżki pestek słonecznika4 łyżki płatków owsianych3 łyżki sezamu3 łyżki siemienia lnianego350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowejPosypka:1 łyżka maku1 łyżka pestek słonecznika1 łyżka płatków owsianych1 łyżka sezamuZakwas wymieszać z wodą, drożdżami i resztą składników oprócz mąk. Na koniec dodać obie mąki i dobrze wymieszać drewnianą łyżka.Przełożyć do lekko natłuszczonej foremki wysypanej otrębami.Ciasto posypać posypką, i lekko wgnieść ją dłonią.Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (u mnie to było 2 - 3 godziny).Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia.Piec: 15 min. w 220 º C, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 º C i piec kolejne 45 min.Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.Smacznego!