Wykonanie
Zaczyn :80 g aktywnego zakwasu żytniego115 g
wody100 g
mąki orkiszowej razowejWszystkie składniki wymieszać, miskę szczelnie przykryć folią, zostawić w temp. pokojowej na 10-18 godz.Ciasto właściwie:cały zaczyn300 g letniej
wody1/3 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
soli morskiej1 łyżka
miodu lub
syropu z agawy (lub więcej, wg uznania)420 g
mąki orkiszowej razowej (ew. część razowej można zastąpić jasną, wg uznania)
pestki dyni,
słonecznika i
siemię lnianeWszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ją w ciepłe miejsce do wyrastania, ciasto ma wypełnić foremkę do jej brzegów.Piec 15 min w 230st. C, następnie temperaturę zmniejszyć do 190st. C i piec kolejne 40-45 min. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.Mimo przerośnięcia wyszedł bardzo smaczny i wydaje mi się, że na dłużej zaprzyjaźnię się z blogiem
Trufli :) Jedno co mnie dziwi - jak niesamowicie różni się mój
chleb kolorem od tego oryginalnego. Białej
mąki nie użyłam ani grama, a kolor mam duuuużo jaśniejszy.