Wykonanie
Na wstępie chcę Wam złożyć życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy:Niech Wam jajeczko dobrze smakuje,bogaty zajączek uśmiechem czaruje.Mały kurczaczek spełni marzenia,wiary, radości, miłości, spełnienia.A tymczasem zapraszam Was na pyszne
chlebki do koszyka lub jeden duży na śniadanko.Piekłam ostatnio mój pierwszy chlebek na zakwasie żytnim, był pyszny, został zjedzony w mgnieniu oka ;) Dlatego kiedy udało mi się dorwać
mąkę orkiszową, postanowiłam, że do koszyczka na święconkę będą mini
chlebki. Przepis w całości cytuję za Ewą ;)Składniki na Zaczyn:- 70 g aktywnego zakwasu żytniego- 115 g
wody- 100 g
mąki orkiszowej razowejPrzepis na Zaczyn:- zakwas żytni,
wodę,
mąkę, wymieszać w misce- przykryć szczelnie folią i zostawić na min 12-18 godz.
- zaczyn- 300 g letniej
wody- 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
soli morskiej- 1 łyżeczka
miodu- 420 g
mąki orkiszowej razowej- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce- formę keksówkę wysmarować
oliwą wysypać
otrębami lub
sezamem- ciasto przelać do formy (jednej dużej, lub tak jak u mnie parę małych), odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno wypełnić się po brzegi)- piec 15 min. w temp. 230 st, a następnie zmniejszyć do 190 st. i piec kolejne 45 min.- wystudzić na kratce
Chlebki czekają na jutrzejsze Świąteczne Śniadanko ;) Nawet jeden został podarowany w prezencie...Smacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory