Wykonanie
Zaczyn:50 g zakwasu żytniego75 g
mąki orkiszowej (użyłam
mąki typ 700, jasnej)100 g
wodyOdstawić na 12-24 hNastępnie dodać:275 g
wody30 g
miodu500 g
mąki orkiszowej (użyłam
mąki typ 700, jasnej)1 łyżeczka
drożdży suszonych instant1,5 łyżeczki (10 g)
soli morskiejSkładniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Można zagniatać ręcznie (10-15 minut)lub mikserem (6-7 minut). Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie.Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny . Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.Keksówkę o długości 25 cm smarujemy
olejem i wysypujemy
otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i ponownie przykrywamy folią lub ściereczką.(Można też zamiast pieczenia w keksówce, uformować okrągły bochenek i przełożyć go do wyrośnięcia do koszyczka wysypanego
mąką.)Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1 , 5 godziny . Ciasto powinno wypełnić całą formę.Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.Wstawiamy
chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 200 st C i dopiekamy kolejne 30 minut.Po upieczeniu
chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu zupełnie ostygnąć.