ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni ze słonecznikiem

Chleb żytni ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chlebek dla fanów słonecznika . Podstawą tego przepisu jest posiadanie własnego zakwasu . Jeśli go macie, koniecznie spróbujcie upiec swój własny zdrowy chleb. Gwarantuję, że jest o stokroć lepszy niż kupne wypieki :)
(keksówka ok. 18 cm)
1. Dzień przed pieczeniem chleba, wieczorem robię zaczyn. Mieszam:
- 80 g aktywnego zakwasu żytniego
- 80 g mąki żytniej
- 100 ml wody
Odstawiam na ok. 12 h.
2. Następnego dnia dodaję:
- 250 g wody
- 500 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 13 g soli morskiej
- 5 łyżek ziaren słonecznika
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej razowymi otrębami (mogą być jakiekolwiek). Na ciasto dodatkowo wysypuję garść ziaren słonecznika i odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C.
4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.
6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/chleb-zytni-ze-sonecznikiem.html