ßßß
(keksówka ok. 18 cm)1. Dzień przed pieczeniem chleba, wieczorem robię zaczyn. Mieszam:- 80 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g mąki żytniej- 100 ml wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Następnego dnia dodaję:- 250 g wody- 500 g mąki żytniej- 1 łyżeczka suszonych drożdży- 13 g soli morskiej- 5 łyżek ziaren słonecznikaWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej razowymi otrębami (mogą być jakiekolwiek). Na ciasto dodatkowo wysypuję garść ziaren słonecznika i odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C.4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!