Wykonanie
Dzisiaj chlebek dla fanów
słonecznika . Podstawą tego przepisu jest posiadanie własnego zakwasu . Jeśli go macie, koniecznie spróbujcie upiec swój własny zdrowy
chleb. Gwarantuję, że jest o stokroć lepszy niż kupne wypieki :)
(keksówka ok. 18 cm)1. Dzień przed pieczeniem
chleba, wieczorem robię zaczyn. Mieszam:- 80 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g
mąki żytniej- 100 ml
wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Następnego dnia dodaję:- 250 g
wody- 500 g
mąki żytniej- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 13 g
soli morskiej- 5 łyżek
ziaren słonecznikaWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej
olejem i wysypanej razowymi
otrębami (mogą być jakiekolwiek). Na ciasto dodatkowo wysypuję garść
ziaren słonecznika i odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C.4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam
chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!