Wykonanie
Kolejny
chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię
chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak
chleby na drożdżach robi się zdecydowanie szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny
chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od
chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu nie było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :)
Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej
będę robił
chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie kolejny
chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :)A ten
chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom) na blogu Moje TworyPrzetwory - zdecydowanie polecam zapoznanie się z nim, fajne przepisy można tam podpatrzeć, dobre źródło inspiracji.
Dodam też, że za
mąkę orkiszową dziękuję Gdańskim Młynom . To już kolejna ich
mąka, której używam i jeszcze mnie nie zawiedli. A do tego mają fajne kolorowe opakowania :)A tymczasem
chleb:Zaczyn:70 g aktywnego zakwasu żytniego115 ml
wody100 g
mąki orkiszowej razowejWszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, miskę przykrywamy (folią spożywczą, czy po prostu ściereczką) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.Ciasto właściwe:cały zaczyn300 ml
wody3 łyżeczki
soli morskiej2 łyżki
miodu420 g
mąki orkiszowej razowejSkładniki na ciasto dodajemy do miski z naszym zaczynem i mieszamy wszystko razem. Ciasto będzie dość luźne, paskudnie będzie się kleiło do dłoni, więc polecam wyrabianie mikserem, lub po prostu łyżką - jak w moim przypadku. Wyrabiamy 10 minut, przekładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 7-8 godzin. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy
chleb przez 15 minut.
Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Smacznego :)Jak pisze Ewa z Moje TworyPrzetwory
chleb zachowuje świeżość przez 6 dni. Tego nie dane było mi sprawdzić, u mnie zniknął trzeciego dnia :) Ale
mogę potwierdzić, że 3 dnia smakował dokładnie tak samo dobrze jak zaraz po upieczeniu i wystygnięciu. W ogóle nie sczerstwiał i nie stracił smaku.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)