ßßß
(keksówka ok. 18 cm)1. Dzień przed pieczeniem chleba, wieczorem robię zaczyn. Mieszam:- 70 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g mąki żytniej- 100 ml wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Następnego dnia dodaję:- 260 ml wody- 150 g mąki słonecznikowej- 350 g mąki żytniej- 4 łyżki ziaren siemienia lnianego- 30 g miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- 10 g soli morskiej- 1 łyżka ziaren słonecznika - do posypania chlebaWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam wciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Na ciasto wysypuję garść ziarensłonecznika i lekko dłoniom przyduszam je do ciasta (zmniejszy to możliwość ich odpadnięcia w trakcie krojenia upieczonegochleba). Całość odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C (najlepiej piec w opcji góra-dół).4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam chleb. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!