ßßß
Zaczyn:15 g świeżych drożdży450 ml letniej wody350 g mąki3 łyżeczki mioduDrożdże rozkrusz do wody i wymieszaj. Dodaj miód i mąkę. Wyrabiaj przez chwilę. W misce uformuj kulę i przykryj folią spożywczą na 24 godziny.Aktywacja zaczynu:Na 12 godzin przed upieczeniem chleba, zaczyn musi być aktywowany. Dodaj do zaczynu 250 g mąki, 3 łyżki miodu, szczyptę soli oraz 400 ml wody. Zaczyn będzie dość płynny. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.Po 12 godzinach 1/3 zaczynu wlej do miski. Dodaj pół szklanki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz 3 łyżki miodu. Następnie dodaj tyle mąki żeby powstało zwarte ciasto. Wymieszaj wszystko dokładnie i wyrabiaj na podsypanym mąką blacie ok 10 minut. Ciasto włóż do miski i pozwól mu wyrastać aż podwoi swoją objętość. Potrwa to ok 1-1,5 godz. Po tym czasie możesz uformować ciasto w dwa bochenki i wyłożyć na blachę z pergaminem (ja swój włożyłam do formy obsypanej sezamem). Posyp obficie sezamem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni i piecz chleb ok 40 minut dopóki nie zbrązowieje.Smacznego!