Wykonanie
Włócząc się po zakamarkach Rodos zupełnie przypadkiem trafiliśmy w miejsce które zrobiło na nas ogromne wrażenie. Był to klasztor Archanioła Michała. Zostaliśmy poczęstowani chyba najlepszym
chlebem jaki kiedykolwiek
jadłam. Lekko słodki z ogromną ilością
sezamu. Nigdy nie
jadłam takiego
chleba. Wiem, że przepis jest absolutnie nie do odtworzenia. Mimo to przekopałam internet w poszukiwaniu przynajmniej czegoś podobnego. Znalazłam tutaj przepis na tradycyjny
chleb grecki. Chciałam zrobić go dla znajomych na imprezę więc wcześniej go wypróbowałam. Upiekłam dwa bochenki. Niestety..to nie było to.Dzień przed imprezą drugi raz aktywowałam zaczyn. Rano wydawał mi się jakiś zupełnie inny niż poprzednio. Dopiero gdy zaczęłam czytać przepis okazało się że po prostu źle go aktywowałam! Nie doczytałam i tyle...Zrobiłam go mimo wszystko już zupełnie nie patrząc na przepis.
Chleb wyszedł rewelacyjny, zdecydowanie bardziej podobny do tego który jedliśmy! Jest delikatnie słodki i bardzo puszysty. Idealny z
miodem lub
dżemem ale sam w sobie jest naprawdę dobry. Dość szybko wysycha więc z resztek można zrobić tosty francuskie:)
Zaczyn:15 g świeżych
drożdży450 ml letniej
wody350 g
mąki3 łyżeczki
mioduDrożdże rozkrusz do
wody i wymieszaj. Dodaj
miód i
mąkę. Wyrabiaj przez chwilę. W misce uformuj kulę i przykryj folią spożywczą na 24 godziny.Aktywacja zaczynu:Na 12 godzin przed upieczeniem
chleba, zaczyn musi być aktywowany. Dodaj do zaczynu 250 g
mąki, 3 łyżki
miodu, szczyptę
soli oraz 400 ml
wody. Zaczyn będzie dość płynny. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj folią spożywczą i odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.Po 12 godzinach 1/3 zaczynu wlej do miski. Dodaj pół szklanki
wody, 3 łyżki
oliwy z oliwek oraz 3 łyżki
miodu. Następnie dodaj tyle
mąki żeby powstało zwarte ciasto. Wymieszaj wszystko dokładnie i wyrabiaj na podsypanym
mąką blacie ok 10 minut. Ciasto włóż do miski i pozwól mu wyrastać aż podwoi swoją objętość. Potrwa to ok 1-1,5 godz. Po tym czasie możesz uformować ciasto w dwa bochenki i wyłożyć na blachę z pergaminem (ja swój włożyłam do formy obsypanej
sezamem). Posyp obficie
sezamem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni i piecz
chleb ok 40 minut dopóki nie zbrązowieje.Smacznego!