Wykonanie
Ciasto o smaku popularnego
ciasteczka z
galaretką, wzbogaconego o delikatny, budyniowy krem.Dosyć pracochłonne, bo choć poszczególne warstwy ciasta nie są trudne do przygotowania i nie wymagają specjalnych umiejętności, to trzeba właściwie rozłożyć je w czasie,żeby przygotowywanie wypieku nie zajmowało nam cały dzień.W przypadku wielowarstwowych ciast,
biszkopt zawsze piekę wieczorem,a poranek zaczynam od wyjęcia
masła z lodówki i ugotowania budyniu.
Potem już wszystko idzie szybko i sprawnie.Do warstwy czekoladowej dodałam prażone
orzechy laskowe,ale możecie zastąpić je innymi
orzechami, albo dodać jeszcze pokrojone kawałki
chałwy lub ulubionego batonika.To świąteczna wersja ciasta, więc ma być "na bogato".

Składniki: (na blachę 24 x 30 cm)
biszkopt:5 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki tortowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejgalaretka:2
galaretki pomarańczowe1 puszka
mandarynek (300 g)warstwa czekoladowa200 g
czekolady mlecznej200 g
śmietanki kremowej 36%50 g
orzechów laskowych (opcjonalnie)masa budyniowa2
żółtka2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukrucukier wanilinowy (lub miąższ z
laski wanilii)180 g
masła w temperaturze pokojowej


Sposób wykonania:
Biszkopt :
Białka ubić, stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym
żółtku i krótko miksować. Do masy jajecznej przesiać obie
mąki, najlepiej w dwóch lub
trzech turach i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.Warstwa z
galaretką:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej
wody. Odstawić do ostygnięcia.
Mandarynki odsączyć z zalewy (ale jej nie wylewać) i pokroić na mniejsze kawałki.
Owoce dodać do nieco przestygnietej
galaretki. Wstawić do lodówki, aby
galaretka nabrała kosystencji gęstej
śmietany.
Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Pierwszy blat nasaczyć połową zalewy z
mandarynek (całej zalewy powinno być ok. 1/2 szklanki). Wylać tężejącą
galaretkę. Pamiętajcie, że powinna być już dosyc gęsta, jeśli wylejecie ją za wcześnie, wchłonie się w ciasto.
Galaretkę przykryć drugim blatem. Całość wstawić do lodówki.Warstwa czekoladowa:
Śmietankę dobrze podgrzać (ale nie gotować). Dodać do niej połamaną
czekoladę. Całość odstawić na 2 minuty, a następnie dobrze wymieszać, rozcierając ewentualne grudki.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, a następnie wysypać na ściereczkę. Umieścić ją
między dłońmi i pocierać, aby pozbyć się skórki na orzechach. Tak przygotowane
orzechy posiekać.Ciasto wyjąć z lodówki.
Biszkopt znajdujący sie na wierzchu nasączyć pozostałym
syropem z nmandarynek. Wylać warstwę
czekoladową i delikatnie rozsmarować. Wierzch posypać posiekanymi
orzechami.Masa budyniowa:
Żółtka,
cukry i obie
mąki zmiksować ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały
budyń gotować ok minuty, rozcierając ewentualne grudki.
Budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Powinna powstać, gładka kremowa masa.Na wierzch ciasta wyłożyć i rozsmarować masę. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.Przed podaniem ciasto doprowadzić do temperatur y pokojowej, aby masa i warstwa czekoladowa uzyskały odpowiednią konsystencję. Wierzch posypać startą,
gorzką czekoladą i ewentualnie udekorować kostkami
pomarańczowej galaretki.Smacznego :)