ßßß
Składniki: (na blachę 24 x 30 cm)biszkopt:5 jaj3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejgalaretka:2 galaretki pomarańczowe1 puszka mandarynek (300 g)warstwa czekoladowa200 g czekolady mlecznej200 g śmietanki kremowej 36%50 g orzechów laskowych (opcjonalnie)masa budyniowa2 żółtka2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukrucukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii)180 g masła w temperaturze pokojowej
Sposób wykonania:Biszkopt :Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku i krótko miksować. Do masy jajecznej przesiać obie mąki, najlepiej w dwóch lub trzech turach i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.Warstwa z galaretką:Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Mandarynki odsączyć z zalewy (ale jej nie wylewać) i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce dodać do nieco przestygnietej galaretki. Wstawić do lodówki, aby galaretka nabrała kosystencji gęstej śmietany.Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Pierwszy blat nasaczyć połową zalewy z mandarynek (całej zalewy powinno być ok. 1/2 szklanki). Wylać tężejącą galaretkę. Pamiętajcie, że powinna być już dosyc gęsta, jeśli wylejecie ją za wcześnie, wchłonie się w ciasto.Galaretkę przykryć drugim blatem. Całość wstawić do lodówki.Warstwa czekoladowa:Śmietankę dobrze podgrzać (ale nie gotować). Dodać do niej połamaną czekoladę. Całość odstawić na 2 minuty, a następnie dobrze wymieszać, rozcierając ewentualne grudki. Orzechy podprażyć na suchej patelni, a następnie wysypać na ściereczkę. Umieścić ją między dłońmi i pocierać, aby pozbyć się skórki na orzechach. Tak przygotowane orzechy posiekać.Ciasto wyjąć z lodówki. Biszkopt znajdujący sie na wierzchu nasączyć pozostałym syropem z nmandarynek. Wylać warstwę czekoladową i delikatnie rozsmarować. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.Masa budyniowa:Żółtka, cukry i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń gotować ok minuty, rozcierając ewentualne grudki. Budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Powinna powstać, gładka kremowa masa.Na wierzch ciasta wyłożyć i rozsmarować masę. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.Przed podaniem ciasto doprowadzić do temperatur y pokojowej, aby masa i warstwa czekoladowa uzyskały odpowiednią konsystencję. Wierzch posypać startą, gorzką czekoladą i ewentualnie udekorować kostkami pomarańczowej galaretki.Smacznego :)