Wykonanie
Przepis na Biały Lion krążył w Internecie od dłuższego czasu. Zapisałam go i czekałam na odpowiednią okazję. No i udało się. Bardzo smacznie ciacho. Mimo kilku warstw, które są bardzo efektowne, jest łatwe w przygotowaniu. Biały Lion zyskał poparcie w rodzinie i pewnie jeszcze nie raz trafi na nasz stół. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na dużą blachę, ok. 29x35 cm)Ciasto - 2
biszkopty:6
jajek1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej50 g
białej czekolady (startej na drobnych oczkach)Krem:4
żółtka4 szklanki
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
cukru1,5 kostki miękkiego
masłaDodatkowo:puszka (510 g) masy kajmakowej100 g
preparowanego ryżu100 g prażonych
orzeszków ziemnychPRZYGOTOWANIE:
Biszkopty: Najlepiej przygotować 2 duże blachy, w innym wypadku po upieczeniu pierwszego
biszkoptu i po schłodzeniu blachy, należy na niej upiec drugi
biszkopt.
Mąki najlepiej wymieszać i przesiać, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli, dodając po kilka łyżek
cukru. Wciąż miksując dodajemy po
żółtku, a następnie mieszankę mąk. Na samym końcu do masy wmieszać startą
czekoladę. Masę dzielimy na dwie równe części, wykładamy na blachy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Ciasta chłodzimy i oddzielamy od papieru do pieczenia.Masa: 3 szklanki
mleka zagotowujemy. W misce miksujemy na gładko 1 szklankę
mleka,
żółtka,
mąki i
cukier. Mieszankę wylewamy na gotujące się
mleko intensywnie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy
masło po 1 łyżce, miksując do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
Ryż: W misce połączyć kajmak z
ryżem.Składanie ciasta: Na spód układamy
biszkopt. Na
biszkopt wykładamy całość
ryżu wymieszanego z
kajmakiem, a na
ryż wykładamy 1/3 objętości kremu budyniowego. Krem przykrywamy drugim
biszkoptem, a na wierzch wykładamy resztę kremu budyniowego. Ciasto dekorujemy
orzeszkami ziemnymi (lekko je pokruszyłam) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej noc. Smacznego!