Wykonanie
Stali bywalcy bloga na pewno znają ciasto " Lion".Dziś przepis na jego białego brata ;)Ciasta mają jednak tylko wspólną nazwę, bo zupełnie różnią się od siebie."Lion" zawdzięcza swoja nazwę batonikom użytym w
masie,natomiast "Biały Lion" zbliżony jest do popularnych batonów
smakowo.Miękki
biszkopt z nutą
białej czekolady,kajmak z
preparownym ryżem, budyniowa masa i coś do pochrupania i przełamamnia
słodyczy - słone orzeszki.Niewielkim minusem ciasta jest to, że nie najłatwiej się kroi,ale ciekawy smak w całości to rekompensuje.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)
biszkopt5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
mąki tortowej1 łyża
mąki ziemniaczanej50 g startej
białej czekolady (użyłam
czekolady z orzechami)masa2
żołtka2 szklanki
mleka2 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
maki pszennej3 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny200 g miękkiego
masłaponadtopuszka masy kajmakowej50 g
ryżu preparowanego3-4 łyżki
orzeszków ziemnych solonych
Sposób wykonania:
Biszkopt :
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym
żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane
mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą
czekoladę i wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.Masa budyniowa :
Żółtka,
cukier i obie
mąki zmiksować ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany
budyń przykryć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń. Na koniec dodać
sok z cytryny i krótko zmiksować.Masa kajmakowa : Kajmak wymieszać z
ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)Składanie ciasta :
Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka
cukru). Na
biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim
biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi
orzeszkami ziemnymi.Smacznego :)