ßßß Cookit - przepis na Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion

nazwa

Wykonanie

Stali bywalcy bloga na pewno znają ciasto " Lion".
Dziś przepis na jego białego brata ;)
Ciasta mają jednak tylko wspólną nazwę, bo zupełnie różnią się od siebie.
"Lion" zawdzięcza swoja nazwę batonikom użytym w masie,
natomiast "Biały Lion" zbliżony jest do popularnych batonów smakowo.
Miękki biszkopt z nutą białej czekolady,
kajmak z preparownym ryżem, budyniowa masa i coś do pochrupania i przełamamnia słodyczy - słone orzeszki.
Niewielkim minusem ciasta jest to, że nie najłatwiej się kroi,
ale ciekawy smak w całości to rekompensuje.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki tortowej
1 łyża mąki ziemniaczanej
50 g startej białej czekolady (użyłam czekolady z orzechami)
masa
2 żołtka
2 szklanki mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 g miękkiego masła
ponadto
puszka masy kajmakowej
50 g ryżu preparowanego
3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
Sposób wykonania:
Biszkopt : Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.
Masa budyniowa : Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
Masa kajmakowa : Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)
Składanie ciasta : Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.
Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/05/Ciasto-Bialy-Lion.html