Wykonanie
Żeby nie było, że ciągle tylko ciasta z
owocami i
owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z
ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta
ryżu, do tej
pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego
ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało, co więcej
mogę je Wam śmiało polecić bo jest po prostu pyszne. Delikatne, puszyste za sprawą
biszkoptu i lekkiej masy budyniowej z mocniejszą nutką
słodyczy w warstwie z
ryżem i na koniec, dla przełamania smaku, zaskakujący, słony akcent
orzeszków ziemnych. Co tu dużo pisać bajka, koniecznie musicie spróbować.
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
mąki tortowej1 łyża
mąki ziemniaczanejszczypta
soliOddzielamy
białka od
żółtek, a następnie ubijamy z
solą na sztywną pianę, dosypując partiami
cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po jednym
żółtku, a następnie wsypujemy
mąki i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie
łopatką. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. CMasa budyniowa:2
żołtka2 szklanki
mleka2 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
maki pszennej3 łyżki
cukru200 g miękkiego
masłaDodatkowo:puszka masy kajmakowej (u mnie
kakaowa)50 g
ryżu preparowanegook. 200 g
orzeszków ziemnych solonychSzklankę
mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z
żółtkami,
cukrem i
mąkami. Wlewamy do gotującego
mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.Masę kajmakową mieszamy z
ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje.
Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z
ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową
biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy
orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie)Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć.