Wykonanie
Ta
tarta to totalna improwizacja i totalny sukces! Powstała z tego, co aktualnie miałam w kuchennych szafkach i lodówce.
Czekoladowo ciasteczkowy spód, a do tego waniliowa masa budyniowa. Te dwie warstwy idealnie ze sobą współgrają.
Tarta nie wymaga ani pieczenia ani też skomplikowanego procesu tworzenia. Prosto, w miarę szybko i baaaardzo słodko, bardzo smacznie! Spód to kombinacja
herbatników i
biszkoptów, a masa budyniowa to nic innego, jak aksamitny domowy
budyń waniliowy. To co, kto ma ochotę na kawałek (albo trzy!)?


Przepis (forma na tartę):
Ciasteczkowy spód:100
biszkoptów100g
herbatników2 łyżki gorzkiego
kakao150g
masłaMasa budyniowa:500ml
mleka100g
masła2
żółtka jajka1/2szkl
cukruziarenka z 1
laski wanilii3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej+ kakao/biszkopty/herbatniki do posypania wierzchu
Biszkopty i
herbatniki umieścić w mikserze. Zmielić na proszek. Wymieszać z
kakao. Dodać
masło i rozetrzeć za pomocą dłoni. Taką
ciasteczkową masą wyłożyć dno tarty. Wstawić do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotować masę budyniową. Połowę
mleka wlać do rondelka, wsypać
cukier, zagotować. Pozostałe
mleko wymieszać dokładnie z
żółtkami, ziarenkami
wanilii,
mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać do gotującego się
mleka, szybko mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Chwilę gotować (aż
budyń zgęstnieje). Odstawić do ostygnięcia. Miękkie
masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny
budyń.Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód
ciasteczkowy. Wierzch posypać
kakao oraz pokruszonymi
biszkoptami i
herbatnikami. Wstawić jeszcze do lodówki na około 60 minut. Gotowe.