Wykonanie
Pierwszy raz miałam okazję próbować komosy ryżowej przy okazji sporządzania tej sałatki. Tania nie jest dlatego może tak długo zwlekałam ale szybko przekonałam się, że wystarczy na długo bo z niewielkiej ilości suchej wychodzi dość spora porcja ugotowanej.Sama
sałatka jest niezwykle prosta do przyrządzenia. Bardzo syta i bardzo smaczna. Przepis z gimmesomeoven.com .
Składniki :4 szklanki poszatkowanej
czerwonej kapusty2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej ( ugotowałam szklankę suchej i wyszły mi 4 szklanki ugotowanej więc spokojnie 1/2 szklanki suchej wystarczy )2 szklanki poszatkowanej na dużych oczkach tarki lub pociętej
marchwi2/3 szklanki pociętego
szczypiorku1/2 szklanki pociętych w słupki lub
płatków migdałów wcześniej podprażonych na patelni2 łyżki ziaren
sezamuWszystkie składniki mieszamy w dużej misce. odstawiamy.Dressing :1/2 szklanki
oleju roślinnego3 łyżki
octu winnego ryżowego1 łyżka
miodu1 łyżeczka
sosu sojowego1/8 łyżeczki
oleju sezamowego ( pominęłam )
sól,
pieprzWszystkie składniki dressingu mieszamy w słoiku porządnie potrząsając aż dobrze się połączą. Polewamy
sałatkę. Mieszamy. Odstawiamy na chwilkę aby całość się przegryzła. Podajemy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)