Wykonanie
Tym razem coś dla miłośników
wołowiny w orientalnym stylu. Pachnące
miodem,
sezamem i
sosem sojowym mięso świetnie pasuje do pieczonych warzyw.500 g
wołowiny bez kości125 ml
wody3 łyżki
miodu20-30 ml
sosu sojowego4-5
marchewek2-3
pietruszkiszczypta
chilli1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka czarnego
sezamusól,
pieprz,
oliwa z oliwekWarzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na dwie lub cztery części. Skrapiamy je
oliwą, dodajemy
sól,
pieprz i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-40 minut.
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z
oliwą z oliwek i przesmażamy.
Wodę,
sos sojowy,
chilli,
miód oraz
olej sezamowy wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy
mięso na patelni i smażymy na wolnym ogniu, aż
mięso będzie gotowe, a sos się nieco zredukuje. Na sam koniec
mięso posypujemy ziarnem
sezamowym i podajemy z pieczonymi warzywami.