Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Pieczarki zatapiane w ...Owsianka chia z naturalną ... »Przeglądając zamrażalnik znalazłam na chwilę zapomniane piure z dyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy nie mogłam w kuchni zbytnio hałasować, dlatego postanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki...
Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować :) Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie
mogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta...

Dzięki użyciu dyni i
wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku, dlatego musicie po prostu sami spróbować ;)Składniki:2 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki + 2 łyżki piure z dyni1 1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
maślanki3/4 szklanki
oleju2
jajka klasy M1 łyżeczka
cynamonu5 łyżek
wiórków kokosowych (z górką)szczypta
solidodatkowo:
cukier puder i dwie duże szczypty
wiórków kokosowychPrzygotowanie:Aby przygotować piure z dyni możecie posłużyć się tym przepisem.Piure z dyni przekładamy do szklanki lub miseczki i lekko podgrzewamy np. w mikrofalówce (ma być ciepłe). Jeśli wykorzystujecie świeżo zrobione piure ten krok możecie pominąć.Do miski wkładamy piure z dyni, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy
cukier, dodajemy
cynamon, szczyptę
soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe
jajka i dodajemy
maślankę i
olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe i znów mieszamy.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką keksówki. Formę z
ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy
cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami
wiórków kokosowych.Podajemy z
herbatą lub
kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność.

Smacznego* przepis i pomysł własnyPrzepis bierze udział w konkursie zorganizowanym z okazji premiery książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.htmlśroda, 02 grudnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog