Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Odrobina luksusu w każdym ...Owsiane ciasto
twarogowe z ... »Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne ciasto o wspaniałym aromacie. Świąteczny daktylowiec, to idealna słodkość do
kawy lub
herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl Polska moje ciasto jest "nadziane"
daktylami najwyższej jakości, a dzięki
waniliowo-rumowej mieszance przypraw nabrało wspaniałego charakteru. Odrobina luksusu przy weekendowym odpoczynku z najbliższymi. A wszystko za sprawą wspaniałych produktów
marki Deluxe. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak... kolejnego kawałka daktylowca ;)


Składniki:100 g
margaryny (miękkiej)150 g
cukru2 pełne łyżeczki
mieszanki przypraw wanilia i aromat
rumu marki Deluxe - dostępnej w Lidl2
jajka klasy Mmała szczypta
soli250 g
mąki pszennej + 2 łyżeczki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia125 ml
śmietanki uht 18%6
daktyli marki Deluxe - dostępnej w Lidl3 czubate łyżki
skórki pomarańczowejcukier puder do oprószenia ciasta* Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotowanie:Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy
margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki. A następnie wszystkie kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Przekładamy do miseczki. Do pokrojonych
daktyli dodajemy 3 czubate łyżki
skórki pomarańczowej.
Daktyle i skórkę posypujemy 2 łyżeczkami
mąki pszennej i dokładnie mieszamy, aby wszystkie nasze "
bakalie" były obtoczone w
mące (nie mogą się sklejać).Do miski wkładamy 100 g
miękkiej margaryny, dosypujemy
cukier i 2 pełne łyżeczki
mieszanki przypraw Deluxe, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe
jajka i szczyptę
soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy
śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w
mące daktyle i
skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach.Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej
mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka po łyżce, tworząc swoiste kupki.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy
cukrem pudrem.Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dnia następnego.


Smacznego* przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, z moimi zmianamisobota, 28 listopada 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog