Wykonanie
W tym przepisie szaszłyki drobiowe w stylu malajskim zostały ożywione nutą
bazylii, tworząc niezwykle smaczną kompozycję. Jest to bardzo proste do przygotowanie danie, w którym
mięso, dzięki marynowaniu w
jogurcie, jest niezwykle delikatne i soczyste. Polecam: przepis wg Sanjay Thumma .

2
piersi kurczaka3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego, gęstej kwaśnej
śmietany lub
naturalnego serka twarogowego (gładkiego)3 łyżki drobno startego
żółtego sera1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 świeża
papryczka chili1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejpesto:garść świeżych liści
bazylii2 ząbki
czosnku2 łyzki
oleju lub
oliwysól do smakuW misce wymieszać
śmietanę z drobno posiekaną
papryczką chili,
solą pieprzem oraz startym
żółtym serem i
mąką ziemniaczaną.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do przygotowanej marynaty jogurtowej. Odstawić na co najmniej 30 minut, by
mięso przeszło smakiem.
Mięso nadziewać na patyczki do szaszłyków, starając się na nim zachować jak najwięcej marynaty. Jeśli jej nam trochę posostanie, mozemy nia posmarować także wierzch szaszłyków.Przygotowujemy pesto, ucierając jego składniki na jednolitą masę.
Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż bedzie rumiane (ok. 15-20 min). Wówczas za pomocą pędzelka smarujemy je przygotowanym pesto i pieczemy jeszcze 2 minuty.