Wykonanie
Ta szybka, pyszna i pożywna
sałatka makaronowa, świetnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i na wiosennych piknikach. Z powodzeniem można ją także zabrać do pracy lub szkoły. Ilość poszczególnych składników można dowolnie zwiększać bądź zmniejszać, wedle uznania. Polecam!

250 g drobnego
makaronu6 plastrów
szynki - pokrojone w kostkę6 plastrów
sera - pokrojone w kostkę2/3 szklanki
mrożonego zielonego groszku1/2
czerwonej papryki - pokrojonej w kostkę1
cebula - obrana, posiekana w kostkęsos:4 łyżki
majonezu2 łyżki
octu2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
musztardy1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy
makaron będzie już prawie gotowy, podczas ostatnich minut gotowania dodajemy
mrożony zielony groszek. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty od ponownego zawrzenia
wody, po czym odcedzamy na sicie. Odstawiamy
makaron, by trochę przestygł.2. W tym czasie mieszamy składniki sosu (musi być wyrazisty w smaku!) oraz przygotowujemy dodatki.
Szynkę,
ser,
paprykę kroimy w małą kostkę,
cebule obieramy i siekamy.3.
Makaron mieszamy z dodatkami i sosem.