ßßß Cookit - przepis na Katsu Chicken - kotlet z kurczaka po japońsku

Katsu Chicken - kotlet z kurczaka po japońsku

nazwa

Wykonanie

Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Jest to mięso panierowane w panko - japońskiej panierce, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety schabowe jak i filety z kurczak - czyli Katsu chicken . Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością, przez Internet, lub przygotować samemu (tutaj jest przepis, jak to zrobić - klik).
1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna
panierka panko
Sos:
3 łyżki keczupu
1 łyżki sosu BBQ
1 łyżeczka musztardy Dijon
Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.
Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczypta soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto.
W małym rondelku zagotowujemy przez chwilę keczup wraz sosem BBQ i musztardą. Mieszamy.
Kurczaka podajemy z ryżem, ulubionymi warzywami i sosem. Zazwyczaj Katsu chicken podaje się pokrojony w paski, tak, by kawałki łatwo było chwytać pałeczkami. W identyczny sposób przygotowuje się Katsu pork, czyli kotlet schabowy.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/03/Katsu-Chicken-kotlet-z-kurczaka-po-japonsku.html