Wykonanie
Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Jest to
mięso panierowane w panko - japońskiej panierce, która charakteryzuje się tym, że kawałki
pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie
tartej bułce. Dzięki temu
mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety
schabowe jak i
filety z kurczak - czyli Katsu chicken . Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością, przez Internet, lub przygotować samemu (tutaj jest przepis, jak to zrobić - klik).
1 podwójna
pierś kurczaka1
jajkoszczypta
solimąka pszennapanierka pankoSos:3 łyżki
keczupu1 łyżki sosu BBQ1 łyżeczka
musztardy Dijon
Filet z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem, dzielimy na kotlety.Panierujemy kolejno w
mące, rozmąconym ze szczypta
soli jajku oraz panko. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na niedużej ilości rozgrzanego
oleju, z obu stron na złoto.W małym rondelku zagotowujemy przez chwilę
keczup wraz sosem BBQ i
musztardą. Mieszamy.
Kurczaka podajemy z
ryżem, ulubionymi warzywami i sosem. Zazwyczaj Katsu chicken podaje się pokrojony w paski, tak, by kawałki łatwo było chwytać pałeczkami. W identyczny sposób przygotowuje się Katsu
pork, czyli kotlet
schabowy.