Wykonanie
Dzisiaj pojawił się kolejny numer naszego Wielkopolskiego Magazynu Kulinarnego Food Culture i w dodatku dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Super udało mi się wstrzelić z przepisem ... pysznym zresztą
czekoladowym z
truskawkami, które nadal są dostępne na targach, rynkach i sklepach :-) Zapraszam Was do przepisu oraz lektury naszego już 4 numeru :-) klik
Sernik
czekoladowy z
truskawkamiprzepis własnySkładniki: na masę
serową5 całych jaj700g
twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie250g
serka mascarpone300g
cukru300g stopionej
czekolady 56%100g
śmietanki kremówki 36%Składniki: na spód60g
masła60g
cukru trzcinowego150g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaojajkoDodatkowo: na wierzch150g
czekolady 56%70g
śmietanki 36%TruskawkiSkładniki na spód wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Rozwałkować i wylepić nim blaszkę o rancie 26cm. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180' i piec 10minut W tym czasie
jajka przełożyć do misy miksera, dodać
cukier i ubijać aż masa podwoi objętość.
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, przełożyć do miski, dodać
mascarpone oraz
śmietankę, wymieszać do połączenia składników.
Czekoladę stopić i odstawić do ostygnięcia. W partiach dodawać ubite
jaja i delikatnie mieszać, powolutku wlewać również stopioną
czekoladę, mieszać tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy godzinę w temperaturze 130', po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnego dnia wyjmujemy sernik z rantu, przekładamy na paterę lub talerz. Topimy
czekoladę, podgrzewamy
śmietankę zalewając stopioną
czekoladę i mieszamy do gładkiej konsystencji. Wylewamy
czekoladę na wierzch sernika i dekorujemy ogromną ilością
truskawek! Odstawiamy do lodówki do czasu aż
czekolada zastygnie, następnie częstujemy gości.