Wykonanie
Znów mnie t u
troc hę nie było. Chwilę zabawiłam na spóźnionych wakac jach (fajnie tak wyskoczyć w ciepłe miejsce w listopadzie;-), a p o pow rocie dopadła m nie codzienność i brak weny twórczej :-P Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się tu częściej pojawiać, bo rękawic kuchennych nie zawiesiłam na kołk u!

Składniki na pulpeciki:500 g mielonej
wołowiny lub
mięsa z indyka,
jajko,
tarta skórka z cytryny,2 ząbki
czosnku,
natka pietruszki,2-3 łyżki
bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej.Składniki na sos:kilka świeżych, dojrzałych
pomidorów (lub puszka
pomidorów pelati),1
szalotka,
czosnek,
sól,
pieprz,
cukier.Wykonanie:W misce umieszczamy
mięso, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
skórkę z cytryny, posiekaną
natkę pietruszki,
bułkę tartą,
sól,
pieprz, wbijamy
jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy nieduże kulki. Smażymy je na rozgrzanym
oleju, aż ładnie się skarmelizują.
Cebulę i
czosnek kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pulpecików, jak się zeszklą dodajemy
pomidory. Całość podlewamy odrobiną
wody. Dusimy kilkanaście minut, aż warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Pulpeciki w
sosie pomidorowym najlepiej smakują z ugotowanym
makaronem.Bon appetit!

P.S. Przepis pochodzi z książki Mai Sobczak i Grzegorza Łapanowskiego Najlepsze przepisy dla całe j ro
dziny