Wykonanie
Bułki drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków, nie tylko są pyszne, ale także bardzo łatwo je zrobić :-) Drożdżówki mają bardzo delikatny smak
maślany i są idealne do jedzenia 'na sucho' jak i z
dżemem czy
czekoladą. Przepis ten jest moim autorskim przepisem, skrywany przez długi czas w moim sekretnym czarnym zeszycie z przepisami, teraz dzielę się nim z
Wami ;-)Składniki na ciasto:3 szklanki + 2 łyżki
mąki7 g
drożdży instant1
jajko75 g
masła3/4 szklanki
mleka4 łyżki
cukru (czubate)+ 100 g
masła do smarowania
Masło roztopić w mikrofalówce i odłożyć do wystygnięcia. W dużej misce wlać
mlekoo temperaturze pokojowej lub lekko ciepło, wsypać
drożdże i
cukier. Odstawić na 5 minut, aż się pojawią bąbelki. Do miski przesiać
mąkę, dodać
jajko i ciepłe, roztopione
masło. Wyrabiać ciasto tak, żeby się nie kleiło do rąk, w razie potrzeby dosypać
mąki (lub dolać
mleka, jeśli jest za suche). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub włożyć do piekarnika na 30 ° C.Po godzinie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. 100 g
masła roztapiamy w miseczce. Każdą część rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym
masłem i zwijamy w 'rulon', który także smarujemy
masłem, po czym robimy
ślimaka z rulonu, tak jak niżej jest to przedstawione na zdjęciach.
Gdy zrobimy
ślimaki ze wszystkich 8 części, smarujemy blachę
masłem lub innym tłuszczem i układamy bułeczki możliwie jak najdalej od siebie (w piekarniku bardzo rosną). Bułeczki pieczemy do zrumienienia, czyli około 20 minut w temperaturze 175 ° C.Składniki na
cytrynowy lukier:szklanka
cukru pudrusok z całej
cytrynyW miseczce mieszamy
cukier puder z
sokiem z całej
cytryny,
lukier mieć jednolitą konsystencję, jeśli taki nie jest dolać trochę
wody. Posmarować gotowe bułeczki lukrem i posypać
płatkami migdała.
SMACZNEGO!O.