ßßß
Bułki drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków, nie tylko są pyszne, ale także bardzo łatwo je zrobić :-) Drożdżówki mają bardzo delikatny smak maślany i są idealne do jedzenia 'na sucho' jak i z dżemem czy czekoladą. Przepis ten jest moim autorskim przepisem, skrywany przez długi czas w moim sekretnym czarnym zeszycie z przepisami, teraz dzielę się nim z Wami ;-)Składniki na ciasto:3 szklanki + 2 łyżki mąki7 g drożdży instant1 jajko75 g masła3/4 szklanki mleka4 łyżki cukru (czubate)+ 100 g masła do smarowaniaMasło roztopić w mikrofalówce i odłożyć do wystygnięcia. W dużej misce wlać mlekoo temperaturze pokojowej lub lekko ciepło, wsypać drożdże i cukier. Odstawić na 5 minut, aż się pojawią bąbelki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko i ciepłe, roztopione masło. Wyrabiać ciasto tak, żeby się nie kleiło do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki (lub dolać mleka, jeśli jest za suche). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub włożyć do piekarnika na 30 ° C.Po godzinie wyjąć ciasto i podzielić na 8 równych części. 100 g masła roztapiamy w miseczce. Każdą część rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy w 'rulon', który także smarujemy masłem, po czym robimy ślimaka z rulonu, tak jak niżej jest to przedstawione na zdjęciach.
Gdy zrobimy ślimaki ze wszystkich 8 części, smarujemy blachę masłem lub innym tłuszczem i układamy bułeczki możliwie jak najdalej od siebie (w piekarniku bardzo rosną). Bułeczki pieczemy do zrumienienia, czyli około 20 minut w temperaturze 175 ° C.Składniki na cytrynowy lukier:szklanka cukru pudrusok z całej cytrynyW miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z całej cytryny, lukier mieć jednolitą konsystencję, jeśli taki nie jest dolać trochę wody. Posmarować gotowe bułeczki lukrem i posypać płatkami migdała.
SMACZNEGO!O.