Wykonanie
W najbliższy weekend przyjeżdża do mnie rodzina. Kolejny dzień mijał a w głowie pustka jakie słodkości przygotować.Na jedno popołudnie pomysł szybko się znalazł zrobię gofry uwielbiają je. Moje gofry sa mega pyszne, chrupiące.Nadal pustka co zrobić na jeden kęs do
kawki i w miarę wcześniej przygotować.Z czasem podczas ich pobytu będzie krucho. Olśnienie zrobię coś co przypomina dzieciństwo,orzeszki zadziewane masą
śmietankową z
orzechami.Ostanie moje efekty z orzeszkami nie były zadowalające,zostawały w patelni był problem z wyjmowaniem. Z pomocą przyszedł bohater każdej kuchni.
olej rzepakowy.Dodanie
oleju do ciasta powoduje ze nie przywiera, smaruję nim też płytki co ułatwia wyjmowanie.Dodanie
oleju nie zmienia smaku wręcz przeciwnie podkreśla jego walory.

Składniki1szkl
mąki krupczatki1 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
cukru pudru200g
margaryny2 łyżki
oleju rzepakowego3
żółtka1 łyżka
octu1 łyżeczka
soduKrem1 kostka
masła1
budyń śmietankowy500ml
mleka100ml
orzechów mielonychduże kawałki
orzechów włoskich1/2 szkl
cukru pudruolej rzepakowy do posmarowania
cukier puder do dekoracji

WykonanieNa stolicę wysypuje dwa rodzaje
mąki,
sodę,
cukier puder mieszam, dodaję
margarynę,szybko zagniatam siekaczem do ciast kruchych. Następnie dodaję pozostałe składniki,
olej rzepakowy,
ocet,
żółtka zagniatam dość szybko ciasto wkładam na godzinę do lodówki.Płytki na orzeszki smaruje
olejem rzepakowym, rozgrzewam maszynkę na której
będę piec orzeszki na złoty kolor.Upieczone połówki orzeszków studzę.KremNa
mleku gotuję
budyń śmietankowy.Do miski wkładam
masło,dodaję
cukier ucieram na puszystą masę,dodaje
orzechy,przestudzony
budyń. Dokładnie mieszkam na jednolitą masę .Połówki orzeszków napełniam masą,wkładam kawałek
orzecha włoskiego,przykładam drugi sklejam.