ßßß
Ciasto:3 3/4 szklanki mąki2 jajka + 1 żółtko1 szkl cukru2 łyżki miodu20 dag margaryny lub masła2 płaskie łyżeczki sody2 łyżki mleka
Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową.Warstwa orzechowa:30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu1/2 margarynyMargarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować.Krem:1 kostka masła1 budyń śmietankowy1/2 litra mlekaok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)1 łyżka kawy rozpuszczalnejDodatkowokwaśny dżemBudyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę.Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem.