Nie od dziś wiadomo uwielbiam kaszę jaglaną, staram się ją promować na blogu i wśród znajomych. Przepisów na dania z kaszą jaglaną jest bardzo dużo na słodko i wytrawnie. Dzisiejsza moja propozycja to budyń z kaszy jaglanej podany z sosem ogórkowym. Jakiś czas temu budyń podałam z sosem kurkowym również był pyszny. Budyń jest bardzo fajny w smaku,pyszny dietetyczny. Polecam gorąco go zrobić sami się przekonacie jaki jest pyszny, Zamiast formy do babki gotowanej użyłam szynkowara, który sprawdził się idealnie.Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez markę Kupiec i durszlak.Składnikibudyń z kaszy jaglanej1/8 litra kaszy jaglanej Kupiec1/2 litra mleka6 dag masła4 jajka1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanej natki pietruszkisos ogórkowy2 średnie ogórki1 łyżka posiekanego koperkusok i skórka z cytrynyolej rzepakowysólpieprz do smakuocet winnyWykonaneKaszę jaglaną opukać w wodzie, przełożyć do garnka wlać mleko gotować do miękkości. Do miski wkładamy masło ucieramy dodajemy żółto i przestudzoną kaszę jaglaną, koperek i natkę pietruszki. Dodać ubitą piankę z białek przełożyć do szynkowara lub do foremki babki do gotowania.i gotować około 2 godziny.Sos ogórkowyDo miseczki wkładamy wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy dodajemy pokrojony ogórek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.