Wykonanie
Sezon na
grzyby w pełni. W związku z tym że uwielbiam
grzyby przygotowałam pyszny i lekki krem z podgrzybków. Dla grzybiarzy i nie tylko taka zupka to przysmak. Polecam

SKŁADNIKI :1,5 litra
wody40 dkg podgrzybków1
cebula1
pietruszka2
marchewki1 spory
ziemniak1 czerstwa
bułkasól,
pieprz do smaku1
liść laurowymagi ( do smaku)1 łyżka
masła2 łyżka gęstej
śmietanyPRZYGOTOWANIE :
Grzyby oczyszczamy, kroimy, następnie obieramy
cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni podpiekamy
grzybki z
cebulą na
maśle, do momentu aż odparuje
woda.Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy obrane i pokrojone warzywa i
liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem 20 minut.Następnie dodajemy podpieczone
grzybki z
cebulą. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
magi. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy czerstwą
bułkę ( krem będzie dzięki temu gęsty ) i miksujemy blenderem na krem. Dodajemy jedną łyżkę
śmietany i mieszamy ( kolor będzie wtedy ładniejszy ).Krem podajemy z kleksem gęstej
śmietany lub dodatkowo grzankami.Smacznego.

