Wykonanie
Piękna, letnia pogoda za oknem, więc
pora na pyszny letni deserek.
Owoce dodałam tylko sezonowe, takie jakie znalazłam w ogródku. Deser wyszedł smaczny, lekki i cieszący oczy. W przygotowaniu troszkę zabawy, jednak można je zrobić nie przechylając szklanek z masą, tak będzie prościej.Polecam :)

SKŁADNIKI : na sześć pucharków4 szklanki
mleka100 g
czekolady deserowej100 g
białej czekolady200 ml
śmietany 30 %1
cukier waniliowy5 łyżeczek
żelatyny spożywczej1/4 szklanki gorącej
wodyświeże
owoce do dekoracji (
maliny,
porzeczki,
borówki,
czereśnie,
maliny )kilka listków
miętyPRZYGOTOWANIE :2 szklanki
mleka zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki
żelatyny i połamaną ciemną
czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą a
żelatyna rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy do lodówki na około 30 minut, kiedy masa zacznie tężeć przelewamy ją do pucharków i ustawiamy szklanki w lodówce pod lekkim skosem. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.Następne, drugir dwie szklanki
mleka zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną
białą czekoladę i dwie łyżeczki
żelatyny. Mieszamy, chłodzimy i czekamy aż masa
mleczna zacznie tężeć. Do pucharków w których już zastygła czekoladowa masa, wlewamy do każdej szklanki po trochu masy
mlecznej, ustawiamy szklanki w lodówce w pozycji pochylonej. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Bitą śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym na sztywno, wlewamy 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej
wody (
żelatyna przed wlaniem do
śmietany musi być ostudzona ), energicznie mieszamy i odkładamy do lodówki.Do zastygniętych deserków, w powstałą lukę wsypujemy umyte
owoce.
Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze deserki.Na koniec wkładamy do każdego pucharka po listku
mięty.Deser podajemy schłodzony.

