Wykonanie
Przed Tobą przepis na coś naprawdę uzależniającego. Idealnie sprawdzi się w leniwe weekendy, kiedy masz wystarczająco dużo czasu na to, żeby… poczekać, aż deser będzie gotowy. Torcik z
musem czekoladowym i
malinami przygotujesz bowiem w kilka chwil. Nie wymaga pieczenia ani specjalnych umiejętności cukierniczych. To świetna propozycja na kinderbal lub rodzinne przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny deser.
Ciastko z
musem czekoladowym i
malinami to propozycja dla osób, które nie lubią skomplikowanych przepisów, ale mają ochotę na coś pysznego. Kremowa masa doskonale rozpływa się w ustach, a świeże
maliny przełamują
słodycz czekolady. Lekki, a zarazem pełen smaku – torcik
czekoladowy z
malinami to świetna alternatywa dla klasycznych
tortów biszkoptowych przekładanych masą. Dowiedz się, jak go przygotować.Przed pieczeniem przygotuj tortownicę. Środek formy wyłóż dokładnie folią aluminiową, aby zapobiec wyciekom ciasta z formy.Składniki:240 g
herbatników,3 łyżki
kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,120 g
masła 82%,200 g
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,480 ml
śmietanki kremówki 30%,30 g
wody,7,5 g
żelatyny w proszku.300 g świeżych
malin.Przygotowanie:
Żelatynę wsyp do wysokiej szklanki, a następnie dodaj 30 g
wody. Energicznie wymieszaj i pozostaw do napęcznienia.Ciasto:
Herbatniki pokrusz w malakserze lub ręcznie. Możesz to także zrobić za pomocą wałka. W tym celu umieść
herbatniki w worku i kilkukrotnie przejedź po nich wałkiem, mocno go dociskając. Do pokruszonych
ciastek dodaj
kakao i wymieszaj.
Masło pokrój na kawałki i umieść w rondelku. Podgrzej tylko do rozpuszczenia. Letnie
masło połącz z
herbatnikami i zagnieć. Ciasto powinno przypominać konsystencję mokrego piasku. Zawartość naczynia wysyp na tortownicę, rozprowadź po dnie i delikatnie dociśnij palcami. Pozostaw do wystygnięcia.
Mus czekoladowy:
Czekoladę pokrój na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli
wodnej. Do rozpuszczonej masy dodaj 180 ml
śmietanki kremówki. Mieszaj składniki do momentu, aż połączą się w gładką masę. Następnie podgrzej delikatnie
żelatynę, ale nie doprowadź do jej wrzenia, aby nie straciła swoich właściwości. Tak przygotowany płyn dodaj do
czekolady i ponownie wszystko wymieszaj. Pozostałą część mocno schłodzonej
śmietanki ubij na wysokich obrotach na puszystą
bitą śmietanę. Ubitą kremówkę dodaj do musu i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.Na spodzie ciasta ułóż
maliny. Następnie na wierzch wylej
czekoladową masę. Zadbaj o to, żeby żadna
malina nie wypłynęła na wierzch. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystko stężało.Chcesz zastąpić tym
ciastem tradycyjny tort? To świetny pomysł! Jednak zanim zaserwujesz ciasto na stół, zadbaj o odpowiednią dekorację. W tym celu sięgnij po
kakao gorzkie z Ghany E.Wedel i 200 g świeżych
malin. Na wierzch torciku rozsyp równomierną warstwę
kakao, a następnie poukładaj na około
owoce. W środek ciasta wetknij personalizowany topper.Torcik podawaj bezpośrednio po pokrojeniu w towarzystwie świeżych
owoców,
mięty i kleksa
bitej śmietany.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-
czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/