Wykonanie
Karp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany
karp z
grzybami. Taka
ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam .

SKŁADNIKI :1 świeży
karp30 dkg podgrzybków mrożonych lub
pieczarek1
jajko2-3 czerstwe kromki
chleba, pokrojone w kostkę1 spora
cebula, pokrojona w kostkę
sól,
pieprzbułka tarta do posypania
natka pietruszki4 łyżki
olejucytryna,
pomarańcz do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Karpia patroszymy i pozbawiamy łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy
pieprzem i
solą.
Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na
oleju z
cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do
grzybów pokrojony
chleb,
natkę,
jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz.Tak przygotowanym farszem nadziewamy
karpia. Brzuszek od
spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami.Blaszkę smarujemy
olejem, układamy na niej
karpia którego posypujemy
bułką tartą.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.Po ostudzeniu
karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy
cytryną i
pomarańczem.
Karp jest bardzo smaczny, polecam.

