ßßß Cookit - przepis na KARP FASZEROWANY GRZYBAMI

KARP FASZEROWANY GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Karp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam .
SKŁADNIKI :
1 świeży karp
30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek
1 jajko
2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę
1 spora cebula, pokrojona w kostkę
sól, pieprz
bułka tarta do posypania
natka pietruszki
4 łyżki oleju
cytryna, pomarańcz do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Karpia patroszymy i pozbawiamy łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami.
Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.
Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem.
Karp jest bardzo smaczny, polecam.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/karp-faszerowany-grzybami.html