Wykonanie
Zupę
cukiniową można robić na wiele sposobów. Ja dodałam do niej
ziemniaki i
anchois. Wyszła rewelacyjna - w dwóch wariantach: zwykłej zypy z
cukinii i kremowej zupy cukiniowej. A Wy jaką wolicie?
Składniki:1/2 dużej
cukinii4 duże
ziemniaki2 ząbki
czosnku4
anchois4
pomidory suszonesuszone warzywanasiona słonecznikapieprz,
sólliść laurowyzioła:
mięta,
tymianek,
oreganokilka listków świeżej
bazyliikilka
pomidorków koktajlowych
oliwa z oliweksos balsamicznyPrzygotowanie:
Cukinię pokrójcie i usuńcie nasiona. Posólcie i odlejcie
wodę. Do dużego garnka wlejcie
wodę, dodajcie
cukinię, drobno pokrojone
ziemniaki,
czosnek,
zioła (oprócz
bazylii),
nasiona słonecznika,
anchois (dałam zamiast
soli),
suszone warzywa (używam zamiast
kostek rosołowych dla wzmocnienia smaku),
suszone pomidory. Na koniec podlejcie całość
oliwą (4-5 łyżek). Gotujcie tak długo aż wszystkie warzywa zmiękną.
Na koniec dodajcie kilka
pomidorków koktajlowych (dostałam z ogródka od mamy mojej koleżanki - obłednie aromatyczne). Teraz czas na świeżą
bazylię.
Możecie też wszystko zmiksować. Taką wersję na talerzu podlałam dodatkowo
oliwą i
sosem balsamicznym o zapachu białych
trufli. Nie żałowałam go, ale smak - obłedny.
Polecam też przepis na prostą zapiekankę z
cukinii .