Wykonanie
            
1 małe 
jajko200 ml 
mleka8g świeżych 
drożdży lub 2-3 g suchych1 łyżeczka 
cukru50 g 
masła340 g białej 
mąki7 g 
soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia 
chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy 
mlekiem lub 
jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: 
czarnuszka, 
sezam, 
mak, 
słonecznik, 
dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.

Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bułeczki najlepsze są tego samego dnia. Nie są napompowane jak 
pieczywo sklepowe - niewielką bułeczką można się najeść. Z podanego przepisu wyszło mi 7 bułeczek wielkości 
kajzerek.
