ßßß
SKŁADNIKI1 duży por2 ziemniaki200g serka topionego gouda750 ml bulionu warzywnego2 łyżki masłasólpieprzmielona gałka muszkatołowa4 kromki chleba tostowego2 łyżki oliwy z oliwekczosnek granulowanyoregano1/2 pęczka szczypiorkuPRZYGOTOWANIE
Pora czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pora i ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki.Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut.W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano.Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy.Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)