Wykonanie
Pyszna zupa krem z
pora,
ziemniaków i
sera :)Ostrość
pora łagodzi kremowość
serka topionego, do tego pyszne grzanki
czosnkowe :)Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :)Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :)

SKŁADNIKI1 duży
por2
ziemniaki200g
serka topionego gouda750 ml
bulionu warzywnego2 łyżki
masłasólpieprzmielona
gałka muszkatołowa4 kromki
chleba tostowego2 łyżki
oliwy z oliwekczosnek granulowany
oregano1/2 pęczka
szczypiorkuPRZYGOTOWANIE
Pora czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy w krążki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy
masło i wrzucamy
pora i
ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy
bulionem, doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą gałki.Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut.W tym czasie robimy grzanki - kromki
chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem
oliwy,
czosnku i
oregano.Do gotowej zupy dodajemy
serek topiony i całość miksujemy.Podajemy z grzankami i posiekanym
szczypiorkiem. Smacznego :)
