Wykonanie

Naleśniki. Gastronomiczna "śmieciarnia". Z
owocami, warzywami, farszami, nutellą,
bakaliami,
twarożkami. Zawijane, złożone w kopertę, w wersji tortowej, jeden na drugim, crepes, płonące. Bez nich śniadania, lancze, desery byłyby jak kobieta bez
torebki. Niepełne. Łatwo nimi nakarmić całą watahę wygłodniałych "wilków", zaskoczyć amatorów dobrego jedzenia czy przemycić w nich wartościowe składniki dla dzieci "niejadków". Są obecne w wielu kuchniach świata, ale nie wiadomo kto zrobił je po raz pierwszy. Wiadomo, natomiast, że każda pani domu ma swój ulubiony przepis na ciasto i chowa w nim ulubione ingrediencje. A co łączy wszystkie naleśniki świata... patelnia!Dobra przyjaciółka, sprawdzona w boju, z dobrego "materiału", bo inaczej z przyjemności nici. Smażenie stanie się koszmarem, ciasto wyląduje w koszu, a dodatki uparcie będą przypominać o niedbałym wykończeniu. Wyobraźcie sobie taki scenariusz. Fryzjer, kosmetyczka, nowa sukienka, buty na obcasach i ... parciana torba!Ciasto na 12 naleśników, o średnicy 20 cm:2 szklanki
mąki, około 380 g2 i pół 5 szklanki letniej
wodycukier wanilinowy2 łyżki
cukru, około 50 g2 czubate łyżki
jogurtu greckiego, około 100 g1
jajko1/3 szklanki
oleju słonecznikowego lub stopionego
masłaolej rzepakowy do smarowania patelniWszystkie składniki dokładnie wymieszać, minimum pół godziny przed smażeniem. Ciasto powinno być lejące. Jeśli zgęstnieje w tym czasie, dolać odrobinę
wody. Rozgrzaną, kamienną patelnię posmarować
olejem i wlewać pół chochli, do zupy, ciasta. Smażyć po około 1,5 minuty z każdej strony i odkładać jeden na drugi.Farsz.250 g chudego
twarogu2 łyżki podgrzanego
mioduziarenka z połówki
laski wanilii lub 2 łyżki
cukru wanilinowego2 łyżki
rodzynek, namoczonych we wrzątkuszczypta
soliSparzone
rodzynki osuszyć na sitku. Wymieszać z podgrzanym
miodem i pozostałymi składnikami.Na jednej połówce naleśnika rozsmarować 2 łyżki farszu. Zawinąć 8 naleśników w koperty, ułożyć w wysmarowanym
masłem naczyniu do zapiekania i piec około 7 minut z funkcją termoobiegu.W drugiej propozycji
ukryłam maliny. Po podgrzaniu posypałam
cukrem pudrem i wiórkami
czekolady.