Wykonanie

Dlaczego minisy ? - zapytacie. Cała historia wzięła się z tego, że średnia patelnia chyba się psuje. Naleśniki przywierały. Wymyśliliśmy zatem, że zrobimy je na małej patelni, która ma zaledwie 14 cm średnicy. Robota była żmudna, ale efekt był zaskakujący - naleśniki okazały się małe!
mlekomąkajajkaszczypta
soliprawdziwy, biały
twarógserek homogenizowany waniliowy lub jakiś innytrochę
cukru
Przyznam się, że nigdy nie robiłem naleśników. W sensie, że placków. Zdarzyło mi się robić tortille, ale nie naleśniki. Dlatego proces ich powstawania jest dla mnie owiany tajemnicą. Prawdopodobnie należy wymieszać w odpowiednich cztery pierwsze składniki z powyższej listy. W każdym razie smaży się je najpierw z jednej strony,
potem zawija usmażoną stroną do wewnątrz i
potem obsmaża się jeszcze raz na zewnątrz. Najlepiej smażyć na
margarynie.Farsz to duże
pole do popisu. Tradycyjnie robi się go z
twarogu,
cukru waniliowego i
jajek. Ale to wariant dla osób, którym się nudzi. Przyjmujemy, że nam się nie nudzi, wręcz brakuje nam czasu. Miksujemy
twaróg z
serkiem homogenizowanym waniliowym bądź jakimkolwiek innym -
truskawkowym,
bananowym, hawajskim,
biszkoptowym czy jakimkolwiek innym. Dodatkowo można dosypać do tego
rodzynek,
wiórków kokosowych czy czego tam dusza zapragnie... myślę sobie, że można by nawet dać startą na tarce
czekoladę i wyjdą naleśniki straciatella.Gotowe naleśniki posypujemy
cukrem, ale nie pudrem, tylko takim co zgrzyta w zębach. Można dać kleks
śmietany lub
bitą śmietanę,
truskawki zmiksowane,
jogurt zmiksowany z
bananem, rozpuszczoną
czekoladę... wszystko zależy od stopnia łakomstwa.Smacznego!