Wykonanie
Od niedawna dowiedziałam się,iż jestem cukrzykiem, ze względu na nagły wzrost wagi spowodowany niewłaściwym leczeniem hormonalnym (10kg w 6 miesięcy) nabawiłam się cukrzycy. Dostałam odpowiednie
leki - na szczęście tabletki i po rozmowie z diabetologiem oraz dietetykiem w szpitalu w 3 miesiące schudłam 12kg, a mój poziom
cukru jest odpowiedni. Co prawda ta dieta była drastyczna i musiałam schudnąć szybko ze względu na inne problemy zdrowotne. Dlatego opiszę moją dietę, pokaże co robiłam dobrze, a co źle, ale pamiętajmy, iż specjaliści najlepiej nam doradzą - najgorsze jest "leczenie" się samemu;) Moje doświadczenia
winny być tylko wskazówkami. W tej chwili 90% mojego jedzenia jest przystosowane do diety cukrzyka.Jak
pisałam we wcześniejszym artykule tak teraz powtórzę:NAJWAŻNIEJSZA JEST KONSEKWENCJA!5-6 POSIŁKÓW DZIENNIE TO JEST TO !;)Pamiętajmy,iż godziny posiłków są równie ważne dla cukrzyka, jak i dla osoby zdrowej.pomiędzy godzina 7-9 organizm intensywnie wydziela enzymy odpowiedzialne za trawienie tłuszczów. Na śniadanie powinniśmy zaserwować sobie
nabiał:
biały ser,
jajko na miękko lub
pełnoziarniste pieczywo z wędzona
szynką z indyka.
Drugie śniadanie to może być dla nas
owoc.
Owoce w inno się spożywać do godziny 12.00 -
owoce dostarczają nam glukozę, której za duże ilości niestety organizm cukrzyka nie trawi.
Owoce zawierają
cukry proste - także jeśli nie mamy cukrzycy, a chcielibyśmy schudnąć warto je ograniczyć;) Ja nigdy nie przepadałam za słodkim, ale
owoce uwielbiałam...teraz musiałam praktycznie się z nimi pożegnać;(
Owoce zalecane dla cukrzyków to przede wszystkim:
kiwi,
grejpfrut,
porzeczki,
agrest czy
truskawki. Spożywanie ich do określonej godziny pomoże nam zgubić kilogramy, ale także utrzymać poziom
cukru na odpowiednim poziomie.Obiad najlepiej spożywać w godzinach 12-14, kiedy występuje najwyższa aktywność enzymów trawiących
białka. Obiad powinien składać się z węglowodanów i
białek oraz oczywiście warzyw.
Mięso wybieramy chude - grillowane, gotowane czy pieczone tj.
drób,
cielęcina czy
królik oraz
ryby.Około godziny 16.00 rośnie nam poziom insuliny, a organizm łaknie
cukrów. Najlepszym rozwiązaniem jest odrobina
bakalii, lekka
sałatka czy
jogurt,
serek grani czy
kefir.Wieczorem jedzenie rozkłada się bardzo wolno, trawiny i wchłaniamy jedzenie gorzej. Dlatego kolacja w godzinach 18-19.00
winna być lekka i składać się z lekkostrawnego posiłku. Mogą to być gotowane warzywa. Czy
sałatka z
pomidora,
ogórka i
rzodkiewki;)Powinniśmy zrezygnować z roślin strączkowych, które nas rozdymają.
Pamiętajmy,iż kwasy omega zawarte w rybach są dla nas zbawienne. Przyśpieszają metabolizm i zapobiegają otyłości brzusznej. To doskonałe źródło
białka, które buduje mięśnie i nie odkłada się w talii. Ponadto wszelkie sałatki zawierające
jogurt czy
oliwę z oliwek, będą zbawienne zarówno dla naszych kilogramów jak i urody;)Jeśli chodzi o zakupy to musimy niestety czytać etykiety i sprawdzać zawartość
cukrów, które często występują na plakietkach jako WĘGLOWODANY.Ponadto winniśmy odstawić wszelkie słodkie produkty - typu
soki, ciasta,
ciasteczka,
owoce zawierające sporą ilość
cukru, tłuste
mięsa,
sery oraz
białe pieczywo.Dla mnie najgorszym w tej diecie jest przestrzeganie pór posiłków - prawda jest taka, iż jesteśmy zabiegani, ale przy odpowiedniej organizacji i chęci zdrowego trybu życia - damy radę.Na razie zapraszam na na obiad w postaci pieczonego
pstrąga w folii lub grochówki na delikatnym
mięsie ;)