Wykonanie


Wczasy wczasami, pakowanie pakowaniem, a jeść trzeba. Postanowiłam ugotować coś na 2 dni, bo wyjazd już w czwartek więc jutro zupełnie nie będzie czasu gotować.




składniki:-
świeży szpinak 1 1/2 wiązki-
imbir-
filet z kurczaka 1 podwójny duży-
boczek wędzony chudy około 40dkg-
cukinia połowa-
pieczarki duże 4szt-
szalotka około 6szt-
czosnek 4 ząbki- 2 łyżki
masła-
makaron kokardki-
śmietana słodka 18% 250ml-
sól morska prowansalska- sol zwykła-
pieprz kolorowy świeżo zmielony-
pieprz czarny- szczypta
szafranu zmiażdżonego w moździerzu-
olej do smażenia-
mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu


Szkoda, że nie czujecie tego zapachu jaki się wydobywa mmmmm :-)






sposób wykonania:W
szpinaku usuwamy ogonki, myjemy go i odstawiamy na bok, żeby
woda obciekła.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem odrobiny
oleju.
Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do zrumienionego
boczku.Fileta myjemy usuwamy kostki i niepotrzebny tłuszczyk, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do
boczku z
szalotką. Wszystko co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy
solą morską prowansalską, świeżym, startym
imbirem i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem. Dusimy aż
mięso przestanie być surowe. Obrane
pieczarki kroimy na pół i w plastry, dodajemy do reszty z patelni. Umytą
cukinie również kroimy na pół i pozbywamy się pestek.Wykorzystujemy tylko połówkę, kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie. Dusimy wszystko jeszcze 5 minut.
Szpinak wrzucamy do rozgrzanego garnka z
masłem i zmiażdżonym
czosnkiem. Po 2 minutach podlewamy
wodą około 100ml. Dusimy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy zwykłą
solą i
czarnym pieprzem. Podlewamy
śmietaną, następnie dodajemy dosłownie odrobinkę zmiażdżonego w moździerzu
szafranu. Odrobinę ponieważ
szafran ma specyficzny smak i dając go za dużo można zepsuć całą potrawę. Sos zagęszczamy
mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną
wodą. Zagotowujemy, na małym ogniu.
Makaron gotujemy w osolonej i podlanej
olejem wodzie według opakowania. Na duży płytki talerz nakładamy
makaron, następnie
mięso z warzywami z patelni. Wszystko podlewamy sosem
śmietanowo-
szpinak-owym. Jemy od razu. Smacznego :-)



Powiem Wam............

Pychotkaaaaaaaa :P