ßßß Cookit - przepis na Patelnia rozmaitości z makaronem w sosie śmietanowo-szpinakowym

Patelnia rozmaitości z makaronem w sosie śmietanowo-szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Wczasy wczasami, pakowanie pakowaniem, a jeść trzeba. Postanowiłam ugotować coś na 2 dni, bo wyjazd już w czwartek więc jutro zupełnie nie będzie czasu gotować.
składniki:
- świeży szpinak 1 1/2 wiązki
- imbir
- filet z kurczaka 1 podwójny duży
- boczek wędzony chudy około 40dkg
- cukinia połowa
- pieczarki duże 4szt
- szalotka około 6szt
- czosnek 4 ząbki
- 2 łyżki masła
- makaron kokardki
- śmietana słodka 18% 250ml
- sól morska prowansalska
- sol zwykła
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- pieprz czarny
- szczypta szafranu zmiażdżonego w moździerzu
- olej do smażenia
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
Szkoda, że nie czujecie tego zapachu jaki się wydobywa mmmmm :-)
sposób wykonania:
W szpinaku usuwamy ogonki, myjemy go i odstawiamy na bok, żeby woda obciekła. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do zrumienionego boczku.Fileta myjemy usuwamy kostki i niepotrzebny tłuszczyk, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do boczku z szalotką. Wszystko co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą morską prowansalską, świeżym, startym imbirem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Dusimy aż mięso przestanie być surowe. Obrane pieczarki kroimy na pół i w plastry, dodajemy do reszty z patelni. Umytą cukinie również kroimy na pół i pozbywamy się pestek.Wykorzystujemy tylko połówkę, kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie. Dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Szpinak wrzucamy do rozgrzanego garnka z masłem i zmiażdżonym czosnkiem. Po 2 minutach podlewamy wodą około 100ml. Dusimy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy zwykłą solą i czarnym pieprzem. Podlewamy śmietaną, następnie dodajemy dosłownie odrobinkę zmiażdżonego w moździerzu szafranu. Odrobinę ponieważ szafran ma specyficzny smak i dając go za dużo można zepsuć całą potrawę. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą. Zagotowujemy, na małym ogniu. Makaron gotujemy w osolonej i podlanej olejem wodzie według opakowania. Na duży płytki talerz nakładamy makaron, następnie mięso z warzywami z patelni. Wszystko podlewamy sosem śmietanowo-szpinak-owym. Jemy od razu. Smacznego :-)
Powiem Wam............
Pychotkaaaaaaaa :P
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/08/patelnia-rozmaitosci-z-makaronem-w.html