Wykonanie

Robiłam ostatnio z gorgonzolą pyszne placki ziemniaczane oraz równie smaczną jajecznicę .Dzisiaj szybkie danie typu zapiekanka (ale bez zapiekania) również z gorgonzolą:)Wykonane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.Składniki na 2 porcje:* 200 g
piersi z kurczaka* ok. 150 g
makaronu pełnoziarnistego penne* 2
pieczarki* kawałek gorgonzoli* 2 łyżki
śmietany* 1-2 ząbki
czosnku*
olej, kilka kropli
cytryny*
przyprawy:
sól,
vegeta natur,
bazylia,
lubczyk,
oreganoZrobiłam tak:Na patelnię z rozgrzanym
olejem (sł) wrzuciłam pokrojone
pieczarki (sł), chwilę dusiłam, dodałam drobno pokrojony
czosnek (o), lekko posypałam
vegetą (sn). Po chwili dołożyłam kawałki
kurczaka wcześniej zamarynowane w łyżce
oleju z
przyprawami (k), posypałam
bazylią (g) i smażyłam chwilkę do miękkości. Dodałam wtedy
śmietanę (sł) i pokrojony na kawałeczki
ser (o), odrobinę
soli (sn), kilka kropli
cytryny (k) i posypałam szczyptą
oregano (g), a na koniec dołożyłam wcześniej ugotowany
makaron. Wszystko jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu i mieszałam.Wyłożyłam na talerze, dodałam odrobinę
lubczyku (to też niedawno odkryta przeze mnie
przyprawa) i nie zdążyłam nawet zrobić porządnej sesji zdjęciowej, bo mąż prawie wyrwał mi talerz z ręki;)Baaardzo smakowite!!!A
makaron gotuję teraz tak:1. do wrzątku wrzucam szczyptę kurkumy/majeranku/oregano2.
makaron żytni3. łyżeczka oleju/masła4. szczypta bazylii/estragonu5.
sól6. kilka kropli
cytrynyJeśli gotujemy
makaron pszenny, to dodajemy go w przemianie kwaśnej (k) zamiast
soku z cytryny albo wraz z nim.Pracy niewiele więcej niż przy tradycyjnym gotowaniu, a zawiera wszystkie smaki i jest zdecydowanie lepszy. Polecam spróbować:)

"Małżeństwo jest niczym obiad, który rozpoczyna się od deseru"J. BarnesKomentarze