ßßß Cookit - przepis na Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów!

Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów!

nazwa

Wykonanie

Dietetyczny pomysł na obiad? Zawsze warto wybrać rybę. Tym razem na w menu okoń, dostępny bez problemu w sklepie. Okoń jest rybą bardzo delikatną w smaku, smaczną i o niskiej zawartości tłuszczu. Ważny jest sposób przygotowania ryby, aby dodatkowo nie podnieść kacl potrawy. Dlatego ryb nie polecam smażyć i panierować. Najzdrowsza ryba to ta przygotowywana na parze lub pieczona. Dlatego zdecydowałam się na pieczonego okonia, z świeżą natką pietruszki i plastrem cytryny, oprószonego tylko solą morską. Idealny sposób na okonia!
PIECZONY OKOŃ:
- 2 x okoń
- 1 duży ziemniak słodki- batat
- cytryna
- pietruszka nać
- sól morska
- bataty
- por
- różowy pieprz
- oliwa z oliwek
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, do wnętrza ryby wkładamy pietruszkę i cytrynę, posypujemy solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość zamykamy folią aluminiową.
Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni. Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu!
;-)))
Pieczony okoń i dietetyczne frytki z batatów!
Więcej przepisów (51) na ryby znajdziesz w zakładce RYBY
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/10/pieczony-okon-dietetyczne-frytki-z.html