Wykonanie
Wielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam
makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej
porze roku.Jak tylko pojawiły się
szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że
szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;)
Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam go z myślę "będzie na dwa dni", ale
plany zostały pokrzyżowane, bo wchłonęłam wszystko jednego dnia! :)A do tego - do zrobienia w jakieś 15-20 minut!
Składniki:
makaron spaghetti na 2 osoby - ja użyłam
makaronu z
mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował2-3 łyżki
oliwy z oliwek100 - 200 g prosciutto100 - 200 g
szparagów2 duże ząbki
czosnkuodrobina
chilli pokrojonego w drobną kostkę1 łyżeczka drobno pokrojonego
szczypiorku1 łyżeczka drobno pokrojonej
bazylii3 łyżki tartego
parmezanusól i
pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente.W czasie jak
makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy 2 - 3 łyżki
oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę prosciutto. Przesmażamy krótko, po czym na patelnię wrzucamy pokrojone
szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę - cała przyjemność w wybieraniu dłuższych łodyżek ;)).
Szparagi oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż
szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę
czosnek,
chilli i całość mieszamy, uważając, żeby
czosnek się nie przypalił.Na patelnię wrzucamy
makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Psypujemy
szczypiorkiem i
bazylią, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.Posypujemy
serem, doprawiamy
solą i
pieprzem i...Smacznego :)