Wykonanie
Soczyste, mięciutkie
mięso w wyrazistym w smaku sosie z nutą
sherry, pachnącym
rozmarynem i
czosnkiem - to jest naprawdę dobry sposób na
kurczaka.



Składniki :ok. 1 kg
kurczaka w kawałkach (u mnie ćwiartki)1 duża
cebula5-6 ząbków
czosnkukilka gałązek
rozmarynu0,5 szklanki
bulionu drobiowegook. 1/3 szklanki
wina sherry2 łyżki
oleju2 łyżki
masłasól, mielony
czarny pieprzok. 1 łyżeczki suszonego
majeranku2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie :Mieszam łyżeczkę
soli z
majerankiem i tą mieszanką nacieram kawałki
kurczaka. Odstawiam je na 2-3 godziny do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewam
olej i obsmażam
kurczaka na rumiano z obu stron, po czym dodaję dorzucam pokrojoną w piórka
cebulę i obrane ząbki
czosnku. Smażę wszystko kilka minut, by
cebula i
czosnek zmiękły, po czym dodaję
rozmaryn, dolewam
wino i
bulion, przykrywam patelnię i duszę wszystko, aż
mięso będzie miękkie. Wyjmuję na chwilę
kurczaka, odlewam 2 łyżki sosu z duszenia, lekko go studzę i mieszam dokładnie z
mąką ziemniaczaną, zawiesinę dolewam z powrotem i mieszam, by sos zgęstniał. Doprawiam do smaku. Na koniec dodaję zimne
masło, po czym blenduję sos na gładko. Przekładam
mięso z powrotem i jeszcze chwilę duszę razem. Podaję z
ryżem i surówką.Przepis autorski.



