Wykonanie
Zostało mi po ostatniej zupie ostro-kwaśnej kilka składników i na nich oparłam nasz dzisiejszy obiad. Widzicie niżej wariację na temat kuchni chińskiej - pikantno-słodką potrawkę z
kurczaka, z
tofu,
bambusem,
chili i
grzybkami mun.To szybkie danie, tyle że dzień wcześniej warto zamarynować
mięso by było pełne smaku.


Składniki :400 g.
mięsa z
udek kurczaka (możecie użyć fileta)2 łyżki
bambusa w zalewie, posiekanego100 g. miękkiego
tofu (naturalnego)3
grzybki mun (namoczone w gorącej wodzie)3 ząbki
czosnku1 łyżeczka posiekanej
papryczki chili (czerwonej, bez pestek)0,5 łyżeczki
miodu1 łyżka
olejukilka łyżek
wodyMarynata :5 łyżek jasnego
sosu sojowego2 łyżki
oleju1 płaska łyżeczka mielonego
białego pieprzuduża szczypta ciemnego
cukruDodatkowo :
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie :
Mięso kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miski, dodaję składniki marynaty i bardzo dokładnie mieszam. Odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki. Rozgrzewam 2 łyżki
oleju na patelni i wrzucam zawartość miski, szybko obsmażam
mięso, po czym przykrywam je i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaję posiekane w paseczki:
grzybki mun,
tofu i
bambus, dorzucam posiekany
czosnek i
papryczkę chili. Dolewam kilka łyżek
wody i duszę kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy
mięso jest miękkie, dodaję
miód, doprawiam ewentualnie do smaku
solą (raczej nie będzie takiej potrzeby). Podaję na gorąco, z
natką pietruszki (z
ryżem lub
kaszą bulgur).Przepis autorski.


