Wykonanie
Mam dziś dla Was pomysł na bardzo proste, bardzo smaczne roladki
schabowe- bez nadzienia, jedynie dość mocno doprawione
między innymi gęstą, ostrą pastą Gochujang z
papryczek chili. Pasta ma niepowtarzalny smak, jak dla mnie- to rewelacja ! Smaku całości dodaje jeszcze
miód,
czosnek i jasny
sos sojowy.W czasie smażenia i duszenia
mięsa powstaje wspaniały, lśniący sos o niesamowitym wyglądzie i kolorze. Więcej tym roladkom, uwierzcie, nie trzeba :)Pastę Gochujang kupicie w sklepie naSushi.pl .
Składniki na 4 porcje:4 solidne kotlety
schabowe1 łyżeczka pasty
Chilli Gochujang (sklep.naSushi.pl)3 łyżki jasnego
sosu sojowego2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
miodu2 łyżki
oleju1 łyżeczka
mąki ryżowej0,5 szklanki
wodyPrzygotowanie:Kotlety rozbijam dość mocno tłuczkiem.
Czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miseczki, dodaję
sos sojowy, pastę i
miód, dokładnie mieszam. Każdy kotlet rozkładam na desce, z jednej strony dokładnie smaruję marynatą i zwijam w rulon jak naleśnik. Odkładam na pół godziny do lodówki. Na patelni grillowej rozgrzewam
olej i układam
mięso (miejscem zawinięcia do dołu). Przesmażam je z każdej strony na rumiano, po czym przekładam na zwykłą patelnię lub do rondla razem z sosem pozostałym ze smażenia. Dolewam
wodę i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Wyjmuję
mięso, odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i mieszam z
mąką ryżową - dodaję do pozostałego sosu i mieszam, aż się zagęści. Wkładam z powrotem roladki i duszę jeszcze 5 minut.Podaję np. z
kaszą pęczak.Przepis autorski.