Wykonanie
Gwarantuję, że to najsmaczniejsza
sałatka, jaką kiedykolwiek zjecie ;) Jeśli macie dość gotowanego, mdłego
kalafiora to przychodzę z pomocą - ten jest pieczony w piekarniku, chrupiący, mięsisty i uwieńczony prostą wariacją na temat amerykańskiego sosu grillowego. Świetnie sprawdzi się jako przekąska czy dodatek do obiadu. Po obejrzeniu wszystkich możliwych przepisów na sos BBQ skomponowałam swoją prostą wersję ze składników, które tkwiły w moich kuchennych szafkach i jestem oczarowana, na pewno
będę używać wilczego BBQ w kolejnych przepisach bo jest nieziemski! (mówiąc nieskromnie ;D)kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 4 porcj ePIECZONY
KALAFIOR►
kalafior [800 g / średnia sztuka]►
mąka ryżowa [48 g/ 4 łyżki]►
woda [1/2 szklanki]►
czosnek [1 łyżeczka]►
sól [1/2 łyżeczki]WILCZY SOS BBQ►
cukier trzcinowy [10 g / łyżka]►
ketchup [30 g / 2 łyżki]►
musztarda [15 g / łyżka]►
woda [1/2 szklanki]►
sos sojowy [2 łyżki]►
chili [1/4 łyżeczki]►
miód [1 łyżka]Umytego i osuszonego
kalafiora podzielić na różyczki.Przygotować ciasto:
mąkę ryżową zmieszać z
wodą i
przyprawami. Obtoczyć
kalafior w cieście i piec na blaszce wyłożonej papierem w 180 stopniach przez ok. 20 min (zależy od kawałków
kalafiora, powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.W czasie pieczenia przygotować sos: do
wody dodać podane składniki i zredukować na małym ogniu (ok. 10 min).Obtoczyć upieczony
kalafior w sosie i podawać na gorąco.