Wykonanie
Na naszym świątecznym
stole nie może zabraknąć ciasta
marchewkowego. Niestety przed Świętami nie mam wolnego, na szczęście ciasto te robi się błyskawicznie, więc zapracowani mogą je przygotować nawet w samą Wigilię. Ciasto najlepiej smakuje z kremowym
serkiem, który zrobiłam sama z
jogurtu greckiego. Przepis na
serek znajdziecie TUTAJ. By wypiek wyglądał okazalej możemy podwoić składniki i piec ciasto kilka minut dłużej. Zapraszam!

SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)- 2/3 szklanki
mąki- 1/2 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
oleju (ja dodaję
olej aromatyzowany
cytryną i
bazylią)- 2
jajka- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)- 1 łyżeczka
sody- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szklanka startej
marchewki (na małych oczkach)- ok 400 g
serka z
jogurtów (przepis) lub kanapkowego- ok. pół szklanki
cukru pudru (wg uznania)PRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy suche składniki, a w drugiej za pomocą widelca roztrzepujemy
jajka z
olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy
marchew i dobrze mieszamy. Całość przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min.
Serek dosładzamy
cukrem pudrem i mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową słodkiego
serka, przykrywamy drugim, a na wierzch ciasta wykładamy resztę
serka. Całość dekorujemy np.
kakaem lub
orzechami. Smacznego!