ßßß
Składniki:300-400g mięsa mielonego2 średnie bakłażany (lub cukinie)2 pomidory1/2 czerwonej paprykicebulastarty żółty sersól, pieprz, papryka ostra, oreganoolej rzepakowyBakłażany dokładnie myjemy i kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie płuczemy pod wodą i odstawiamy do wysuszenia.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory, obrane ze skóry, i paprykę kroimy w średnią kostkę. Smażymy kolejne 5 minut.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub oliwą. Na dnie układamy pierwszą część bakłażana, następnie wykładamy połowę mięsa z warzywami. Układamy drugą warstwę bakłażana, na którego wykładamy pozostałą część mięsa. Na koniec układamy ostatnią warstwę bakłażana. Doprawiamy odrobiną ostrej papryki i oregano, posypujemy tartym serem.
Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez 45-50minut. Jeżeli mamy możliwość możemy ustawić piekarnik na termoobieg od dołu.